Veelgestelde vragen

Heb je een vraag of ondervind je problemen op onze website? Misschien vind je hieronder de oplossing.

 

1. Lidmaatschap

2. Hoe vind ik potentiële autodelers?

3. Welke afspraken moet ik maken?

4. Financiën

5. Reservatie

6. Gratis parkeerkaart

7. Andere autodeelsystemen?

8. Ik wil meer doen voor autodelen

9. Praktische tips en handleidingen

Ik heb het antwoord op mijn vraag niet gevonden

 

1. Lidmaatschap

 • Hoe word ik lid?
  Klik rechts bovenaan op het knopje 'registreer'. Vul alle gegevens in. Op deze manier creëer je een eigen account. Daarna maak je 10€ over op het rekeningnummer van Cozycar: BE50 734-0108261-18. Van zodra de betaling bij ons geregistreerd is, zenden wij een e-mail ter bevestiging van het lidmaatschap.
  Opgelet! Inwoners van Gent kunnen van een gratis lidmaatschap genieten. Klik hier voor meer info.
   
 • Welke voordelen geniet ik bij een lidmaatschap?
  Als Cozycar-lid krijg je toegang tot:
  • de vraag- en aanbodkaart met contactgegevens
  • Een voorbeeldcontract en -reglement
  • Een rekenmodule voor de kilometerprijs
  • De reservatiekalender
  • De autodeelverzekering
  • Permanente ondersteuning vanuit het Cozycar team

Bovendien lobbyen we bij gemeenten en steden voor extra voordelen zoals gratis parkeerkaarten, vaste standplaatsen en gratis lidmaatschap. 

 • Ik ben lid maar zie geen contactgegevens bij 'vraag en aanbod'.
  Wellicht ben je niet ingelogd op je autodeelaccount? Om de contactgegevens te zien ga je naar 'mijn autodeelaccount' en klik je in het linkermenu op 'vraag en aanbod'.
  Het zou ook kunnen dat uw lidgeld verlopen is. Controleer daarom zeker de datum van uw laatste betaling.
   
 • Ik wil me uitschrijven.
  Uiteraard vinden we het jammer om je vaarwel te zwaaien bij Cozycar. Om onze werking te kunnen bijsturen en meer te voldoen aan de eisen van Cozycar gebruikers willen we je vragen om in dit formulier jouw bevindingen achter te laten. Vul zeker ook je e-mailadres (die je gebruikt voor Cozycar) in, zodat we je account kunnen deactiveren.

 

2. Hoe vind ik potentiële autodelers?

 • Wat doe ik eerst?
  Heb je beslist om aan autodelen te doen of ben je geïnteresseerd? Registreer je dan eerst gratis op www.cozycar.be. Op die manier vinden autodelers je snel via onze vraag- en aanbodkaart.
   
 • Ik wil autodelen: hoe vind ik kandidaten om samen een auto te delen?
  Ben je reeds geregistreerd? Goed zo. De rubriek 'vraag en aanbod' is de eerste plaats waar je zoekt naar potentiële nieuwe groepsleden of bestaande autodeelgroepen in je buurt. Je vindt er een interactieve kaart waarop jouw gegevens en die van andere geïnteresseerden zichtbaar zijn. Op die manier zie je in één oogopslag of er reeds potentiële autodelers in je buurt wonen.
   
 • In mijn buurt vind ik niet direct potentiële autodelers. Wat kan ik extra doen?
  Praat er alvast zo veel mogelijk over met je buren en kennissen of maak gebruik van de diverse tools die Cozycar aanbiedt. Je kan ook promotiemateriaal aanvragen om te verspreiden in de buurt. Posters, flyers, stickers, deurhangers,... aanvragen kan via hello@cozycar.be
   
 • Hoe maak ik reclame voor mijn groep?
  Je hebt een groep opgericht en je zoekt nog extra leden? Zorg er zeker voor dat op je account de wagen als beschikbaar staat aangegeven. Je kan ook een autodeelparty organiseren voor vrienden en kennissen. Wij sturen een specialist die de deelnemers uitlegt wat autodelen is en hoe je een eigen autodeelgroep opricht. Wij zijn ervan overtuigd dat elke buurt of wijk een particuliere autodeelgroep kan opstarten. Een autodeelparty aanvragen kan via hello@cozycar.be

 

3. Welke afspraken moet ik maken?

Als je één of meerdere personen gevonden hebt om te autodelen is het zaak om alles te formaliseren. Je doet dit in drie stappen.

 • Financiën
  Bereken een begin kilometerprijs en bepaal de waarborg. Om de kilometerprijs te bepalen kan je gebruik maken van onze handige rekentool. Die vind je onder het tabblad 'hulpdocumenten'.
   
 • Verzekering
  Je kan perfect autodelen met je huidige verzekering, op voorwaarde dat je het meldt aan je verzekeringsmaatschappij en dat de autodelers vermeld worden op je polis als gebruikelijke bestuurder.
  Informeer je in ieder geval ook over de unieke autodeelpolis die Cozycar liet ontwikkelen op maat van autodelers. Sommige zaken, zoals het Bonus Malus systeem, zijn immers niet aangepast aan het concept autodelen waardoor je soms voor onvoorziene verrassingen komt te staan. Meer info over onze autodeelverzekering vind je hier.
   
 • Praktische afspraken
  Via het huishoudelijk reglement bespreek je alles wat je op voorhand moet bespreken om aan autodelen te doen. Je maakt  afspraken over de kilometerprijs, manier van reserveren, schadegevallen, vandalisme,... Je kan hiervoor gebruik maken van het standaardreglement dat je kan vinden onder het tabblad 'hulpdocumenten'. Je kan artikels weglaten, aanpassen of bijvoegen. Stuur gerust het aangepaste reglement door naar hello@cozycar.be, wij lezen het even voor je na.
  Onder het tabblad 'hulpdocumenten vind je ook een uitleencontract. 
  De wagen achter laten doe je zo dicht mogelijk bij de afgesproken plaats. Het is handig om de volgende persoon die reserveerde even een berichtje te sturen als je de wagen elders moet achterlaten. De sleutel overdracht spreek je samen met de groep af. Sommige groepen maken gebruik van een kluisje met code, andere groepen spreken af om de sleutel door te geven en nog andere groepen zorgen dat elk lid een eigen sleutel van de wagen heeft.

4. Financiën

 • Hoeveel kost het om te autodelen?
  Behalve het jaarlijkse lidgeld aan Cozycar, betaal je meestal enkel een vaste prijs per gereden kilometer. Gemiddeld bedraagt de kilometerprijs 0,25€ à 0,34€. Alle kosten (brandstof, verzekering, taksen, onderhoud, enz...) zijn verwerkt in deze prijs. Bij de meeste groepen betaal je ook een waarborg die je terugkrijgt als je stopt met autodelen. De waarborg is variabel per groep en ligt meestal tussen de 25€ en 250€
   
 • Hoeveel win ik als ik autodeel?
  Autodelen kan heel wat schelen. Gemiddeld besparen autodelers 1.000€ à 3.000€ op jaarbasis (hangt af van het individuele gebruik). Cozycar werkt volgens het kosten delend principe. Samen met de autodeelgroep bepaal je welke kosten in de kilometerprijs zitten (carwash, onderhoud wagen,...).
   
 • Ik ben eigenaar, hoeveel bedraagt de km-prijs van mijn wagen?
  Gemiddeld bedraagt de kilometerprijs 0,25€ à 0,34€. In deze prijs zitten alle kosten die verbonden zijn aan de deelwagen (brandstof, verzekering, taksen, onderhoud, pechhulp, maar ook bijvoorbeeld de huur van een parkeerplaats of wasbeurten bij de carwash). Leden van Cozycar kunnen gebruik maken van de specifiek ontworpen rekenschema's om de kilometerprijs exact te bepalen. De rekentool kan je vinden onder het tabblad 'hulpdocumenten'.
   
 • Hoe bepaal ik de waarde van mijn wagen?
  Bij de start van een autodeelproject is het noodzakelijk de actuele waarde van de wagen te bepalen. De beginwaarde bepaalt de jaarlijkse afschrijving van de deelwagen. Dit is geen exacte wetenschap. Het is een beslissing van de groep die best gebaseerd wordt op een juiste basisprijs. Tips hiervoor zijn de websites zoals autogids (waarop je makkelijk prijzen kunt vinden van tweedehandswagens) en je eigen (of andere) garagehouder(s).
   

5. Reservatie

 • Hoe kan ik de reservatiekalender activeren?
  Om de reservatiekalender te activeren moet je lid zijn van Cozycar en ofwel gekoppeld zijn aan een bestaande groep ofwel zelf een autodeelgroep aanmaken bij 'mijn deelauto's'.
   
 • Hoe reserveer ik een auto?
  Dit kan enkel indien je lid bent bij Cozycar. Log in via de homepagina van Cozycar en klik vervolgens op 'reservatiekalender'.
  • Om te reserveren klik je op de dag in de kalender waarop je de wagen nodig hebt. Je krijgt een pop-up waarin je de reservatie kunt aanmaken.
  • Indien je je plannen eventueel kan aanpassen dan kies je de optie 'men mag mij eventueel bellen'. In het andere geval kies je 'ik heb de auto zeker nodig'.
  • Na gebruik kan je steeds teruggaan naar je eigen reservatie en bijkomende opmerkingen of de standplaats van de deelwagen noteren. Hier kan je ook eventuele tankbonnen ingeven.
  • Om de details te zien van een reservatie dubbelklik je op de naam van de gebruiker.
  • De plaathouder wordt steeds per email verwittigd van een reservatie.
  • Enkel de contactpersoon en de plaathouder kunnen reserveringen wijzigen.

 

6. Gratis parkeerkaart

In sommige steden kan je als autodeler reeds gratis parkeerkaarten krijgen voor gans het grondgebied van de stad of bepaalde parkeerzones. Bovendien is het mogelijk om een vaste standplaats te laten inrichten mits je groep voldoet aan bepaalde voorwaarden. Deze verschillen per stad. Meer info over de parkeervoordelen vind je hier: https://www.cozycar.be/meerinfo/parkeervoordelen

Een aantal gemeentes vragen een bewijs van lidmaatschap. Dit kan je downloaden op je profiel door op het knopje 'bewijs van lidmaatschap' te drukken. De verklaring effectief autodelen kan je downloaden via deze link: https://www.cozycar.be/uploads/cms_media/Blanco%20Verklaring%20effectief%20autodelen%202018.doc

 

7. Andere autodeelsystemen?

Cozycar is een vorm van particulier autodelen: mensen delen hun auto met hun buren via een kostendelend systeem. Ook andere autodeelorganisaties bieden een formule aan. Aan jou om te bepalen met welk systeem je het best geholpen bent. Een overzicht van het autodeelaanbod vind je op www.autodelen.net.

 

8. Ik wil meer doen voor autodelen

Ben je gebeten door het autodeelvirus? Word vrijwilliger bij Cozycar of motiveer je buurt om ook zelf aan de slag te gaan. Je kan meehelpen met verschillende activiteiten zoals autodeelparty's organiseren, artikels schrijven, een infostand bemannen,... Het volledige vrijwilligersaanbod van Cozycar vind je hier.

 

9. Praktische tips en handleidingen

Handleidingen

Nood aan een handleiding? We schreven enkele praktische handleidingen om je verder op weg te helpen:

 • Handleiding Cozycar voor eigenaars
  Nieuw op Cozycar en eigenaar van een wagen? Hier vind je alle info gaande van je registratie tot het delen van je wagen.
 • Handleiding Cozycar voor gebruikers
  Nieuw op Cozycar en wil je een wagen gebruiken? Hier vind je alle info gaande van je registratie tot de automatische afrekening.
 • Handleiding Cozycar voor grote groepen
  Wil je je wagenpark buiten de kantooruren ter beschikking stellen van de buurt? Dan helpt deze handleiding jou en je organisatie op weg. Deze handleiding is specifiek bedoeld voor gemeenten, steden, organisaties, woongemeenschappen,... Neem zeker ook contact op met Cozycar alvorens gebruik te maken van deze handleiding. Wij zoeken samen met jou een oplossing op maat
 • Handleiding personen toevoegen aan je huishouden
  Meerdere Cozycaraccounts op één adres? Dan kan je mensen toevoegen aan je account. Hoe je dat doet en waarom je dat doet kan je in deze handleiding terug vinden

Praktische tips op de site

 • 'Deze uitnodiging is niet voor mij bedoeld' melding
  Wanneer iemand je een uitnodiging voor een wagen of het huishouden stuurt kan het zijn dat je na het klikken op de link niet meer verder kan. Geen paniek! Je kan deze uitnodigingen ook goedkeuren door je aan te melden op deze site en te klikken op 'mijn dashboard'. ook daar zal je de bevestigknop terug vinden.
 • Iemand toevoegen aan de verzekering van mijn wagen
  Dit kan niet via de site van Cozycar. Heb je een verzekering via Group Casier? Surf naar www.carsharinginsurance.be en meld je aan. Links zal je een knop 'voeg medebestuurder toe' zien.
  Ben je niet bij Group Casier verzekerd? Ga dan even na via de verzekeraar hoe je iemand moet toevoegen.
 • Ik heb een bewijs van lidmaatschap nodig
  Meld je aan op Cozycar en klik op 'profiel'. Klik vervolgens op het bolletje 'mijn lidmaatschap'. Hier kan je het nodige document downloaden. Heb je dit nodig voor de aanvraag van een parkeerkaart of -plaats? Zorg er dan eerst voor dat al je delers toegevoegd zijn tot de wagen.
 • Meer tips lezen? Abonneer je op onze nieuwsbrief
  Een 4 à 6 tal keer per jaar sturen we een Cozycar nieuwsbrief uit. Hier staan niet alleen leuke weetjes en feiten over autodelen in, maar we komen ook altijd met praktische tips op de proppen. Je kan de nieuwsbrief nalezen via deze link: https://www.cozycar.be/meerinfo/nieuwsbrief

 

Ik heb het antwoord op mijn vraag niet gevonden

Heb je het antwoord op je vraag of probleem niet terug gevonden? Aarzel niet om ons te contacteren. Dat kan op een van de volgende manieren: